sunnuntai 13. syyskuuta 2009

Kuuma sunnuntai Naxoksella


13.9.2009



Tänään on ollut tähän asti reissun kuumin päivä. Varjossa oma lämpömittarini näytti jo klo 12 aikoihin +24. Vielä nyt illallakin kun aurinko on jo laskenut, lämpöä on +21.








Kävin tänään päivällä tutustumassa Apollonin temppelin raunioihin jotka sijaitsevat ihan satama-alueen tuntumassa, pienellä Palatian saarekkeella.



Tässä muutamia kuvia sieltä...












Temppeli ei oikeastaan enää ole kuin kasa vanhoja kiviä pienen mäen päällä, mutta paikan historia ja tarina on mielenkiintoinen.












Aivan selvää ei ole kenelle temppeli oli alunperin omistettu; kandidaatit ovat Dionyssos (viinin ja nautinnon jumala) ja Apollo. Molemmilla ehdokkailla on omat kannattajansa, mutta temppeli tunnetaan nykyään kuitenkin Apollon temppelinä.




Temppelistä on jäljellä suuri oviaukko, Portada. Tarina kertoo, että oviaukko on portti Ariadnen palatsiin. Ariadne oli nuori kaunis neito jonka Dionyssos otti luokseen sen jälkeen kun suuri sankari Thesseus oli hylännyt tytön heidän paettua Knossokselta, Kreetan saarelta. Se miksi Thesseus hylkäsi kauniin Ariadnen on epäselvää, sillä juuri Ariadnen avulla Thesseus selvityi ulos Labyrintista tapettuaan Minotauruksen.



No, Dionyssos rakensi Ariadnelle palatsin, mutta huomasi sen olleen turhaa sillä tyttö osoittautuikin vain tavalliseksi kuolevaiseksi joka sitten tosiaan otti ja kuoli. Tästä seikasta harmistuneena Dionyssoksen kerrotaan singonneen Ariadnen morsiuskruunun taivaalle ja siitä syntyi Corona Borealis -tähtikuvio (suom. Pohjan kruunu).



Niin.. se oviaukko. Suuren oviaukon kerrotaan kuvaavan Ariadnen rakastajan, Dionyssoksen kokoa ja taitoja. Näillä teinipojilla taitaa vielä olla matkaa suuren rakastajan mittoihin... ;-)





















Raunioiden jälkeen oli aika palata nykyhetkeen ja kello tulikin sopivasti kolme. Mitäs sitä muuta suomalainen tekee sunnuntaina kolmen tienoilla, kuin asettautuu television ääreen katsomaan Formuloita.



Pienen valipalan (Gyros pita- NAM!!) jälkeen hoidin lipputoimistosta itselleni lauttalipun Amorgokselle ja nostin automaatista rahaa. Vaikka käteisen kuljettaminen tuntuu hurjalta, se on täällä pakko. Pienemmillä saarilla ei välttämättä edes ole pankkiautomaatteja ja korttia ei tule käytettyä vaikka se saattaisi monessa paikassa käydäkin.


Sunnuntai-ilta meni pakkaillessa (taas!!) ja hyvästellessä kahvila Sciroccon väki.


I have now some new friends reading this blog, so welcome everybody also in english! I am sorry my greek language is a little poor... I want to thank you all in Naxos for being so friendly and kind to me. Especially Athena... :-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti